domingo, diciembre 09, 2012


Les “maries”
El desprestigi femení dins d’una societat masclista ancorada en el passat es fa evident, també, en el sistema educatiu.
D’antuvi hi ha unes matèries que es menyspreen respecte d’altres per no considerar-les.
Aquestes matèries són anomenades comunament “maries”.  
Mot depreciatiu, de gènere, que fa referència a les dones, mestresses de la llar,  incultes i alienes a les qüestions socials,
També s’empra socialment el terme “maruja” per nominar dones sense opinió, xafarderes i sedasseres, així com “marica” o ”maricó”, als homosexuals o mascles efeminats.
Atès això, la Consellera d’Ensenyament Irene Rigau  i  Josep M.  Cervelló de plataforma “Som escola” i membre d’Ustec,  han encunyat, públicament, aquest terme sobre les Assignatures d’Educació artística, Educació física i segona llengua estrangera. Han comentat que el Català ha estat inclòs entre les “maries” i, per comptes de defensar l’ensenyament de l’Art, que ha passat a ser pràcticament  inexistent en aquest nou projecte educatiu, l’han menyspreat, com és habitual. Tot això en una època en la qual la imatge té una importància cabdal.

Paral·lelament el Sr Wert, que afirma que (“Soy como el toro bravo que se crece con el castigo”), en les seves espantoses declaracions sobre l’espanyolització de Catalunya, que de moment forma part d’Espanya, manipula al seu aire la Reforma Educativa. Doncs Caldrà veure, finalment,  què fa  amb l’Educació de les Arts Visuals i Plàstiques, la llengua estrangera, el Català, etc.

Les matèries humanístiques, com són l’Art, la Filosofia, la Llengua i també l’Esport, són  bàsiques en l’Educació i la transmissió cultural i històrica, però a la Consellera només li preocupa que en aquest grup d’assignatures, que ella mateixa anomena “maries” hi figuri la llengua cooficial, o sigui, el Català.